Еве како да одгледате огромен џбун од босилек: Градинар ја откри својата тајна!

За да добиете голема грмушка од босилек, треба да го извлечете максимумот од растението, а тоа ќе го добиете доколку на растенијата им обезбедите топлина, сончева светлина и многу влага.

Ако имате мал сад во кој одгледувате босилек, заборавете на големата жетва. На корените на босилек им треба многу простор и почва за да се истегне добро: затоа обезбедете му голема саксија или, ако можете, засадете го во градината.

Ако го одгледувате од семе, дајте му многу топлина и сончева светлина. Билката босилек го следи развојот и растот на доматите, а правило за садење домати е да ги засадите во градината додека не е ладно да застанете на земја со голи нозе.

Само кога почвата е доволно топла и нема опасност од мразови, засадете босилек или пресадете го во градината.

Босилекот сака вода, но не и бара. Затоа засадете го во добро исцедена почва и уживајте во широките и месести лисја на босилек.

Оберете ги првите лисја на босилек кога растението формира крошна, но не дозволувајте босилекот да цвета. Веднаш штом ќе почне да ги ослободува пупките, нежно ги откинувате со уште два или три лисја наоколу. На овој начин ќе добиете грмушка од босилек што ќе можете убаво да берете и да го направите омиленото песто.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *