БИЛКАТА СИ БАРА БИЛКА…СЛОЖУВАЊЕ НА БИЛКИ ВО ГРАДИНАТА!

Тука ќе дознаете – комбинирање на зеленчук, цвеќиња и билки …!

Билките сакаат друштво (како се сади)

Кое растение да се засади во градината

Кој со кого…

Лук – пожелни соседи се: јагоди, краставици, моркови, домати, овошје – а непожелни се: грав, грашок и зелка!

Бодилек – пожелни соседи се: грав и разни салати!

Грав – пожелни соседи се: ротквица, краставица, зелена салата, цвекло, целер, домат, спанаќ, тиквички, ротквица – а непожелни соседи се: кромид и лук, праз, пиперки!

Целер – најпосакувани соседи се: грав, краставица, зелка, праз, домати и спанаќ – а непожелни соседи се:
компири и целер (не функционира добро како монокултура)!

Цвекло – пожелни соседи се: кромид, зелена салата, грав, влашки кромид – додека спанаќот е непожелен!

Кромид – пожелни соседи се: краставици, домати, моркови, јагоди, цвекло, камилица и зачин – а непожелни соседи се: грав, зелка, грашок и праз!

Грашок – пожелни соседи се: копар, моркови, зелка, kohlrabi, зелена салата, ротквици, ротквици и аспарагус – а непожелните соседи се: компир, праз, кромид и лук, грав и домати!

Целераба – пожелни соседи се: грав, грашок, компир, праз, целер, ротквици, зелена салата, спанаќ, домати, пченка – и нема непожелни!

Краставица – најпосакувани соседи се: грав, копар, лук и кромид, зелка, летна салата, целер и грав – додека ротквиците се непожелни!

Компири – пожелни соседи се: грав, копар, лук и кромид, зелка, летна салата, целер и грав – а непожелни соседи се: грашок, зелка, целер, домати, салати и тикви!

Кромид – најпогодни соседи се: моркови, цвекло, јагоди – а непожелни соседи се: зелка, грав, зелен грав, грашок и праз!

Невен – пожелни соседи се: моркови и кромид!

Домат – пожелни соседи се: грав, морков, кромид, зелка, зелена салата, праз, магдонос, целер, ротквици, мудрец, нане, рузмарин – додека непожелни соседи: грашок, зелка, домати, салати и тикви!

Грав – пожелни соседи се: краставица, босилек, зелка, зелена салата, ротквици, целер, домати, цвекло, караница и креда – а непожелни соседи се: црн и лук, како и праз!

Магдонос – најпосакувани соседи се бели и црвени ротквици, домати, јагоди – додека несакана салата од салата!

Рен – претпочитани соседи се: компири, афиони и овошни дрвја!

Ротквици – пожелни соседи се: грав, грашок, јагоди, моркови, зелка, зелена салата, магдонос, спанаќ, домати, зачин и зелен грав – и непожелен сосед е краставица!

Салата – пожелни соседи се: грав, грашок, јагоди, краставица, зелка, праз, ротквици, домати, кромид и босилек – додека непожелниот сосед е јаглика!

Цикорија – Преферирани соседи се: домати, моркови, зелена салата, висок грав – а несакан сосед е магдонос!

Спанаќ – пожелни соседи се: компири, зелка, ротквици, грав, домати – а непожелен сосед е цвекло!

Грав – пожелни соседи се: краставица, босилек, зелка, kohlrabi, зелена салата, ротквици, целер, домати, цвекло, караница и креда – а непожелни соседи се: кромид и лук, како и праз!

Магдонос – најпосакувани соседи се бели и црвени ротквици, домати, јагоди – додека несакана салата од салата!

Моркови – пожелни соседи се: грашок, копар, кромид, праз, ротквици, и нема непожелни!

Сите видови зелка – пожелни соседи се: јагоди, зелена салата, краставица, целер, праз, ротквици, спанаќ и домати – додека непожелни соседи: кромид и лук, компири, грашок и грав!

Тиквички и тикви – пожелни соседи се: кромид, зелен грав – додека нема непожелни соседи!

Жалфија – Преферирани соседи се: домати и целер!

И дали го знаевте ова…

Зеленчукот во градината расте многу подобро ако цвеќињата се засадени веднаш до неа…

500+ Flower Images [HQ] | Download Free Flower Pictures on Unsplash

Извор: http://vesnamihajlovicblog.wordpress.com
Подготви: Семе Синапово

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *