Што да правите во случај на земјотрес?!

Се сеќавате на советите дека за време на земјотрес треба да се крие под маса или во рамка на врата? Па, заборавете го !!!

Ова е нешто што навистина ви ги отвора очите и може еден ден да ви го спаси животот или животот на некој друг.

Со оглед на неколкуте моќни земјотреси што го опфатија регионот оваа недела, но сè уште се вознемирени денес, ви носиме корисни совети од Даг Коп, директор на Меѓународниот тим за спасување на САД, кои може да ви се најде доколку има голем земјотрес. силни земјотреси кои ја мачат популацијата оваа недела, но сè уште се вознемирени денес, со помош на советот на Даг Коп, директор на Меѓународниот тим за спасување на САД, кој може да дојде како корисен доколку има голем земјотрес.

Авторот на статијата е искусен член на тимот за спасување кој во урнатините наоѓа преживеани.

Приказна од написот на Даг Коп:
Јас се викам Даг Коп и јас сум директор на Американскиот меѓународен тим за спасување (АРТИ), светски познат тим.

Информациите во овој напис можат да спасат многу животи за време на земјотрес.

Работев во 875 урнати згради, работев со екипи од 60 земји, формирав тим за спасување во неколку држави и член сум на многу тимови за спасување во различни земји. Јас бев специјалист на ООН веќе две години и работев да помагам во сите поголеми несреќи во светот од 1985 година, освен во случај на повеќе истовремени несреќи.

Првата куќа во која влегов после земјотресот беше училиште во Мексико Сити за време на земјотресот во 1985 година. Секое дете беше скриено под биро. Секое дете беше згмечено. Можеле да преживеат со лежење во патеката помеѓу клупите. Тоа беше ужасно и – непотребно.

Едноставно кажано, кога ќе се сруши зграда, тежината на таванот паѓа на предмети или мебел и ги руши и ги уништува, но просторот во непосредна близина на тие предмети останува празен – НЕ под нив. Тој простор го нарекувам „триаголник на животот“. Колку е поголем и поцврст предметот, толку помалку ќе се компресира, толку е поголем слободниот простор до него и со тоа поголема е веројатноста дека лицето што се крие таму ќе помине без повреди. Следниот пат кога ќе можете да ги гледате распаднатите згради на ТВ, сметајте ги „триаголниците“ што се создадени. Тие се насекаде, вообичаена форма што се гледа во срушените згради.

Совети ЗА БЕЗБЕДНОСТ
Скоро секој што „нурка и се крие под“ за време на рушење на зградата е уништен – луѓе што се пикаат под маса или слично.
Животните и малите деца инстинктивно заземаат положба на фетусот – ова е она што треба да го направите за време на земјотрес. На овој начин можете да преживеете и да ги минимизирате повредите затоа што зафаќате најмала област. Легнете до еден предмет – кревет, софа, автомобил, кој било голем предмет што малку ќе се натрупа и ќе остави доволно простор да се скрие.
Дрвените згради се најбезбедни во случај на земјотрес затоа што дрвото е флексибилно и се движи полека додека земјата се тресе и кога ќе се сруши има големи празнини за да се скрие. Исто така, дрвото има многу помала маса од бетонот или циглите – зидовите од тули се распаѓаат на поединечни парчиња и предизвикуваат поголема штета од бетонот, што обично се распаѓа на помали, тешки парчиња.
Ако сте во кревет за време на земјотрес, тргнете се и легнете на подот до креветот, во случај да пропадне таванот, ќе има доволно простор да се скриете.
Ако се случи земјотрес кога не сте во можност лесно и брзо да излезете од зградата, легнете на подот и наведнете на положба на фетусот до голем предмет или парче мебел.

Речиси секој што стои на вратата загинува. Како? Ако стоите во рамката на вратата и паѓа напред или назад, таванот паѓа врз вас и ве крши. Ако рамката се лизга странично под притисок, може да ве пресече на половина. Во секој случај, ќе бидете згмечени!
Никогаш не одете под скалите, тие имаат различна „фреквенција“ (занишајте одделно од зградата) и постојано се судираат со зидовите за време на земјотрес сè додека не пропаднат. Дури и ако зградата не пропадне, држете се подалеку од скалите, бидејќи тие сигурно се уништуваат и многу попуштаат кога многу луѓе ќе се движат надвор од зградата. Тие секогаш треба да бидат испитани од експерт, дури и ако зградата не се сруши.

Луѓето со возила се уништуваат кога ќе се сруши или зидот или автопатот подолу (како автопатот Нимиц во Сан Франциско). Луѓето останаа во возилата и се возеа. Тие би можеле лесно да преживеат ако излезат и легнат покрај возилото. Во близина на секое возило имало празнина од најмалку 1 метар (поголем автомобил – поголем простор)

Споделете го ова понатаму и можеби ќе спаси нечиј живот …


Природни катастрофи се случуваат низ целиот свет, бидете спремни!

Во 1996 година, направивме филм што покажува дека моите методи се точни. Турската влада и Универзитетот во Истанбул ни помогнаа во правењето на овој филм со спроведување на тестови. Урнавме училиште и куќа со 20 кукли – 10 од нив беа под мебел и 10 во „триаголник на животот“. После вештачки предизвикан земјотрес, ние ползивме во зградите и снимавме сè со камера, докажувајќи дека стапката на преживување за групата што потона под мебелот ќе биде 0%. Со група која ги користеше моите методи, тоа би било 100%. Филмот беше објавен на турската национална телевизија, како и во многу земји во Европа и САД, Канада и Јужна Америка.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *