Вежбањето ве прави посреќни од парите според истражувањата на Yale и Oxford!

  • Истражувачите од Јеил и Оксфорд велат дека вежбањето е поважно за вашето ментално здравје отколку вашиот економски статус.
  • Научниците откриле дека додека луѓето кои редовно вежбаат имаат тенденција да се чувствуваат лошо 35 дена во годината, неактивните учесници се чувствуваат лошо уште 18 дена повеќе.
  • Тимот исто така открил дека одредени спортови кои вклучуваат дружење можат да имаат повеќе позитивен ефект врз вашето ментално здравје од другите.

Јасно е дека вежбањето  има здравствени придобивки и физички и ментални. Но, што ако можеме да покажеме дека е поважно за вашето ментално здравје отколку вашиот економски статус?

Според студијата на истражувачите од Јеил и Оксфорд, можеби ќе го сторивме токму тоа.

Во студијата, објавена во „Лансет“, научниците собрале податоци за физичкото однесување и менталното расположение на повеќе од 1,2 милиони Американци.

Bicycle

Учесниците можеа да изберат од 75 видови физичка активност – од косење трева, грижа за децата и домашна работа до кревање тежина, возење велосипед и трчање.
Учесниците беа запрашани да одговорат на следното прашање: „Колку пати сте се чувствувале психички лошо во последните 30 дена, на пример, поради стрес, депресија или емоционални проблеми?“

Луѓето кои остануваат активни имаат тенденција да бидат посреќни
Научниците откриле дека додека оние кои вежбале редовно се чувствувале лошо 35 дена во годината, неактивните учесници се чувствувале лошо уште 18 дена повеќе, во просек.

Покрај тоа, истражувачите откриле дека физички активните луѓе се чувствуваат исто толку добри како и оние што не спортуваат, но кои заработуваат околу 25 000 УСД повеќе годишно. Во суштина, ќе мора да заработите многу повеќе за да ви го добиете истиот ефект за зголемување на среќата што го има овој спорт.

Но, тоа не значи колку повеќе спортувате, толку сте посреќни…

Научниците исто така забележале дека одредени спортови кои вклучуваат дружење – како што се тимски спортови – можат да имаат повеќе позитивен ефект врз вашето ментално здравје отколку другите.

И покрај фактот дека ниту велосипедизмот ниту аеробик и фитнес не се сметаат за тимски спортови, овие активности исто така можат да имаат значителен позитивен ефект врз вашето ментално здравје.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *