Науката покажува: Имањето сестра те прави подобра личност!

Јас имам сестра.Одлично се сложуваме. Како деца се каравме и тепавме понекогаш.. Тоа е нормално и се сакавме и покрај тоа.. Науката конечно ја потврди вистината дека имањето поголема или помала сестра ти го прави животот поубав. Ура за сестрите!

Резултатите од една студија во 2010 беа објавени во The Journal of Family Psychology. IТаа вклучува испитани 400 семејства со многу деца; најмногу на возраст помеѓу 10-14. Имањето сестра остварувало позитивно ментално здравје на другите деца.

Резултатите, исто така, покажаа дека овие браќа и сестри, исто така, имале поголем капацитет да сочувствуваат, да комуницираат и да ги решаваат конфликтите. Лаура Падила-Вокер, професор во факултетот за фамилијарен живот на универзитетот и водечки автор на студијата, рече дека дури и со сите борби што ги имале, “се додека имаат љубов, позитивноста ќе победи”.

Кога браќата и сестрите се борат, тие мора да научат да ги регулираат емоциите. Ова е клучна вештина за подоцна во животот. И покрај тоа што се расправаат сестрите и браќата и сестрите, непобитна вистина е дека животот со брат или сестра е помалку осамен. Не е шокантно што девојчињата зборуваат и се повеќе комуникативни од момчињата. Ако имаш сестра, поголема е веројатноста да разговараш за животните проблеми.

Има добри вести и за дамите. Момците кои пораснале со сестри се подобри комуникатори со жените воопшто. Она што е најинтересно во студијата покажала дека кај  браќата и сестрите каде родителите починале, сестрите прават повеќе за да го задржат семејството заедно

Значи и покрај некои ситни аргументи кои можеби ги имате со вашите браќа и сестри, тие се само мали пречки на патот. Запомнете дека твоите браќа и сестри ќе бидат со вас во текот на целиот свој живот.

Чувајте ги блиску и вашата врска нека биде силна.

 

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *