Ако се сеќавате на оваа приказна, тогаш сте имале среќно детство!

Посадил дедото репа. Репата пораснала голема и преголема.

Почнал дедото да ја корни репата од земја: повлечи, потегни, не може да ја искорни.

Ја повикал дедото на помош и бабата.

Бабата за дедото, дедото за репата: повлечи, потегни, не можат да ја искорнат.

Ја повикала бабата на помош и внуката.

Внуката за бабата, бабата за дедото, дедото за репата: повлечи, потегни, не можат да ја искорнат.

Внуката го повикала на помош и зајко.

Зајко за внуката, внуката за бабата, бабата за дедото, дедото за репата: повлечи, потегни, не можат да ја искорнат.

Го повикал зајко, на помош и мачорот.

Мачорот за зајко, зајко за внуката, внуката за бабата, бабата за дедото, дедото за репата: повлечи, потегни, не можат да ја искорнат.

Го повикал мачорот на помош и глушецот.

Глушецот за мачорот, мачорот за зајко, зајко за внуката, внуката за бабата, бабата за дедото, дедото за репата: повлечи, потегни, ја искорнале репата.

 

 

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *