Никогаш не си сам!

Едно момче одело по патот и размислувало како да си го подобри животот како да му стане посреќен. Еден старец го забележал момлето како оди и го прашал за што размислува, момчето му рекло зошто требало да му каже, тогаш старецот изговорил неколку збора, а тоа биле “КОГА ЌЕ ГО ПОДЕЛИШ ТОВАРОТ СО СВОЈОТ БЛИЖЕН ПОЛЕСЕН ЌЕ ТИ Е ПАТОТ” Момчето ми раскажало зошто е замислен дека сака животот да си го направи подобар дека било многу несреќно, тогаш старецот му предложил да одат на едно планинско место и таму ќе му кажел што треба да направи, за да биде среќен.

Отишле во шумата и старецот му рекол на момчето да се искачи на планината која била пред нив, момчето почнало да се качува и кога стигнал на врвот мошне било изморено, а старецот бил веќе таму и јадел круши и јаболки, старецот му рекол на момчето пак да се качи на планината што била пред нив овој пат планината била поголема, момчето ја искачила планината но уште потешко, старецот повторно бил пред него и јадел круши. Момчето го прашало како и тој да биде како старецот како и тој да се качува без проблем.

Тогаш старецот му рекол дека требало да се искачува на следната планина која била најголема од тие три. Овој пат старецот и момчето заедно оделе и момчето од умор можело да се стркала надолу тогаш старецот го фатил момчето и за миг биле горе, кога стасале момчето не осеќало умот и многу се зачудило како може толку брзо да стигне на планината без да биде уморен, тогаш старецот ги изговорил зборовите

“НИКОГАШ НЕ СИ САМ#

Avtor> Dobriot starec

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *