Куркумата и нејзиниот чудесен ефект врз здравјето!

МОКНОТО ДЕЈСТВО НА КУРКУМАТА

Докажано е дека куркума има највисока противпожарна активност во растечкиот свет.

Куркумин ја инхибира (активира) дејството на ензимот COX-2 (циклооигенеза) кој е одговорен за создавање на молекули кои предизвикуваат инвазии.

Ние знаеме дека се придружени голем број заболувања од венски состојби на кожата (псоријаза, дерматитис), воспалителни состојби на антитела, автоимуни заболувања (алергии, ревматоиден артрит, псоријаза, колагенози …) до оштетување на маснотиите во грозницата што предизвикуваат чирови, полипи, а подоцна и карциноми .

Дејноста на куркумите е исклучително значајна во светло на најновите резултати како добра замена за синтетички антиупални средства (кортикостероиди) кои предизвикуваат тешки и трајни несакани дејства.

Како главна состојка на куркумата е -куркумин и е основен лек и превенција на карциномите. Најдобро дејство има на црниот дроб на цревата, тенкото црево, гастроинтестиналниот тракт, гликозата, простатата, рак на јајниците.

Врз основа на истражувањето на интензитетот на оваа значајна исхрана, не е чудно што поголем број студии сметаат дека куркума е корисна во однос на разните конвенционални лекарства, вклучувајќи:

Липитор / Аторвастатин (лек за холестерол)

Кортикостероиди (стероидни лекови)

Прозак / Флуоксетин и Имипрамин (антидепресиви)

Аспирин (разредувач на крвта)

Протууплански лекови: Истражувањето објавено во 2004 година во онкогенот открива дека куркума (како и Ресвератрол) била ефикасна алтернативна медицина – Аспирин, Ибупрофен, Сулиндак, Фанилбутазон, Напроксен, Индометацин, Диклофенак, Дексематомзон, Целекоксиб, и Тамоксифен, кои користат антиопасни Јас анти-пролиферативна активност против стадиум на тумор.

Оксалиплатин (лекови за хемиотерапија)

Метформин (лек за дијабетес):

Друг начин на кој куркума и нејзините составни делови откриваат својата извонредна хирургија е прикажано во истражувањето на медикаменти на резистентни и мултирезистентни тумори.
Со оглед на тоа колку е силна трага на истражување на куркумата , откако беше користена и како храна и лекови во широк круг на култури, за илјада години, силен аргумент може да биде за употреба како алтернативна медицина или катализатори за лечење на рак.

Куркума е чудесен ефект врз здравјето, дури и кога станува збор за многу тешки болести.

Нутриционист Валентина Глигорова

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *