НАЈЧЕСТИ ПРИЧИНИ ЗА ТЕШКИ ЗАБОЛУВАЊА-ЗА ТОА НИКОЈ НЕ ВИ ГОВОРИ:Докторката вели како треба да ја проверите киселоста во желудникот и да реагирате!

НАЈЧЕСТИ ПРИЧИНИ ЗА ТЕШКИ ЗАБОЛУВАЊА-ЗА ТОА НИКОЈ НЕ ВИ ГОВОРИ:Докторката вели како треба да ја проверите киселоста во желудникот и да реагирате!

“Ниската киселост на желудникот е водечки извор на ракот на желудникот и други хронични заболувања. Ризикот за развој на овие болести е поради неконтролираното и несовесно препишување на антиацидни препарати и блокатори на киселината”- открива специјалистот по природна медицина, О.И. Синева.

Таа вели дека главниот причинител на ждригавица не е вишокот туку недостатокот на хлороводородна киелина во желудникот. Затоа и одредувањето на киселоста на желудникот е важна превентивна мерка и сериозен чекор кон добро здравје. Таа открива дека постои целосно безбеден тест со сода бикарбона:

Помешајте ¼ лажица сода бикарбона со 150 мл. млака вода.

Испијте го овој раствор наутро на празен стомак. Ќе забележите за колку време ќе дојде до ждригање. Доволно е да се почека не повеќе од три минути. Ако во тој временски период не се ждригнале, постои веројатност за ниска киселот. Доколку сте ждригнале, вашата киселост е во ред.

Точноста на дијагностиката е зголемена, кога покрај горенаведениот тест за намалена киселост во желудникот, се вклучат во комбинација и клиничките симптоми:

• Надување на стомакот, чувство на преполнетoст на желудникот после оброкот

• Несварена храна, пролив или запек

• Алергија на одредена храна

• Повремена мачнина

• Иритација околу ректумот

• Омекнување, листање или пукање на ноктите

• Проширени вени во областа на образот и носот

• Гливична инфекција и дисбактериоза на цревата

• Акни

• Недостаток на железо

• Губење на коса

Ако имате некои до горенавдените симптоми, имате причина да се посомневате во намалената киселост во желудникот.

,,А добрата дијагноза е веќе половина излекување” – заклучува докторката.

 

izvor:novikuhar.novi.ba

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *