АКО НЕ САКАТЕ ДА БИДЕТЕ БОЛНИ…

7 совети од бразилската докторска легенда Драузио Варела. Мудроста на прочуениот бразилски доктор се содржи во овие 7 прекрасни совети:

… БАРАЈТЕ РЕШЕНИЈА! Секој човек, кој негува негативизам во мислите станува нападнат од нови проблеми и не им бара решение.  Овој тип на луѓе се под влијание на околностите, песимизамот и желбите. Сетете се дека наместо да се жалите за мракот наоколу  е подобро да запалите чкорче кибрит. На пр. пчелата е толку мала, но сепак произведува едно од најкорисните и најслатките работи на земјата. Секоја негативна мисла со себе води негативна енергија која што од своја страна се трансформира во болест! Ние сме тоа што мислиме!

... ПРЕЗЕМАЈТЕ РЕШЕНИЈА! Длабоко во себе секој нерешителен маж или жена остава немир, грижи и сомнежи. Агресиите, грижите и проблемите се акумулираат од човечката нерешителност. Секој ја пишува својата животна историја со своите решенија.  A дa преземете eднo peшeниe значи да се здобиете вредности со кои добивате предимства да изгубите други. Луѓето кои се нерешителни, често имаат појава на нервни проблеми, проблеми со кожата и со стомакот.

… НЕ БИДЕТЕ ТАЖНИ! Долгиот живот доаѓа од смеата, среќата, добриот хумор и одморот. Овие состојби на духот влијаат на нашето здравје. Секој човек, кој е среќен е надарен до го подобрува местото во кое живее. знајте дека од рацете на докторот не спасува добриот хумор, а среќата е терапија и здравје!

… НЕ ЖИВЕЈТЕ ЗА ДРУГИТЕ!  Не го кријте тоа што сте, не се преправајте, не позирајте и не создавајте претстава за себе дека сте добро, ако не сте. Вие акумулирате тон на тага во себе доколку сакате по секоја цена да бидете во очите на другите безгрижни и совршени! Зар сакте да им изгледате како бронзена статуа со глинени крилја? Нема ништо попогубно за човечкото здравје од тоа да живеете зад маски, фасади и живот за другите. Не се преправајте во прекрасни луѓе со куси корени, зошто животот може да ве одведе во болница, во аптека, а болката ќе ви биде постојан сопатник.

… ПРИМАЈТЕ! Желбата за самоувереност и одбивањето да примате ги оттуѓува луѓето. Основата на здравиот живот е да сме едно со себе си. Ако не го практикувате тоа, ризикувате да станете деструктивни, завидливи…Примајте критики и прифатете дека сте прифатени. знајте дека тоа е терапија, му дрост и здрав разум.

… ИСКАЖУВАЈТЕ ГИ СВОИТЕ ЧУВСТВА! Не ги потиснувајте чувствата и емоциите бидејќи во спротивно ќе си навлечете болести. Потискањето на чувствата со текот на времето доведува до рак. Одлучна терапија и силен лек се зборувањето, дијалогот, мислите!

… ВЕРУВАЈТЕ! Човекот не може да создаде стабилно пријателство ако не комуницира, ако не с едоверува, ако не создава стабилни и длабоки врски. Недовербата е недостаток на вера во Бог и во вас самите. Брз верба не можете да опстанете без оглед каков и да е самиот однос.

***

Д-p Дpayзиo Bapeлa e пoпyлаpeн yчeн и пpeпoдaвaтeл пo oнĸoлoгија и имyнoлoгија, poдeн во бpaзилcĸиот град Cao Πayлo. На 73 години, тој е нocитeл нa Hoбeлoвa нaгpaдa зa мeдицинa за 2010 г. Ова се неговите едноставни но бесценети правила за исполнет живот. Д-p Bapeлa твpди, дека неисполнувањето е основа за  бoлecтитe нa днeшнитe луѓе.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *