50 ВЕЧНИ ВИСТИНИ ОД ВЕЧНАТА КНИГА – БИБЛИЈАТА!

1. Може ли некој да носи оган во гради, а да не се запали облеката негова?. – Мудри изреки.6: 27

2. Во многуте зборуви гревот е неизбежен. – Мудри изреки.10: 19

3. Дојде ли гордоста, дојде и срамот. – Мудри изреки.11: 2

4. Кој ја чува устата,ја  чува душата. – Мудри изреки.13: 3

5. Оди со мудрите и ќе станеш мудар. – Мудри изреки.13: 20

6. Подобро малку со правда, отколку големи приходи со неправда. – Мудри изреки.16: 8

7. Богатството додава многу пријатели. – Мудри изреки.19: 4

8. Куќа и богатство се надледува од таткото, но мудрата жена е од Господа. Мудри изреки.19: 14

9. Подобро да живее некој во аголот на покривот, отколку во широка куќа со жена кавгаџика. Мудри изреки.21: 9

10. Мудриот го предвидува злото и го избегнува. Мудри изреки.22: 3

11. Кој сее беззаконие, ќе жнее катастрофа. Мудри изреки.22: 8

12. Не се радувај кога паѓа непријателот . Мудри изреки.24: 17

13. Мек јазик коски крши. Мудри изреки 25: 15

14. Доверба кон неверен човек е како скршен заб и исчашена нога. Мудри изреки.25: 19

15. не одговараЈ на безумниот според НЕГОВОТО безумие. Мудри изреки 26,4

16. Кој копа јама на  друг, сам паѓа во неа. Мудри изреки.26; 27

17. Подобро близок сосед отколку далечен брат. Мудри изреки.27: 10

18. Подобро да те изобличат отколку да ти ласка. Мудри изреки.28: 23

19. Кога се множи богатството, се множат и оние што го јадат. Екл.5: 11

20. Гол си се родил, гол ќе си одиш. Екл.5: 15

21. Целата работа на човекот е за неговата уста. Екл.6: 7

22. Не биди премногу праведен. Екл.7: 16

23. Нема праведен човек на земјата, кој да прави добро и да не греши. Екл.7: 20

24. Живото куче чини повеќе од мртов лав. Екл.9: 4

25.  Зашто човек не знае кога ќе го снајде несреќа.. Екл.9: 12

26. Зборовите на мудрите тивко изговорени се слушаат повеќе од викотниците на оној што владее меѓу безумните. Екл.9: 17

27. Кој сее ветер – жнее бури. Осија 8: 7

28. Како си направил, така ќе ти се направи и на тебе. Постапките  ќе ти се вратат на твојата глава. Авдија 1:15

29. Никој не може да им служи на двајца господари. Мат.6: 24

30. Со каква мерка мерите, со таква ќе ви се мери. Мат.7: 2

31. Извади ја прво гредата од своето око, за да ја видиш и извадиш раската од окото на брата си. Мат.7: 5

32. Не давај свето нешто на кучињата и бисери на свињи. Мат.7: 6

33. Прави го она што сакаш тебе да ти го прават. Мат.7: 12

34. Нема ништо скриено, што не ќе се открие и тајно, што не ќе се узнае. Мат.10: 26

35. Она што влегува во устата не го осквернува човекот, а она што излегува од устата. Мат.15: 11

36. слепец слепец ако води – и двајцата ќе паднат во јама. Мат.15: 14

37. Кој вади нож, од нож умира. Мат.25: 25

38. Многумина први ќе бидат последни, а последните – први. Марко 10: 31

39. Не само од леб ќе живее човекот. Лука 4: 4

40. Сакајте и ќе ви се даде, барајте и ќе најдете, чукајте и ќе ви се отвори. Лк.11: 9

41. Од секого кому многу е дадено, многу и ќе се бара. Лк.12: 48

42. Верниот во најмала рака и во многуте е верен, а несправедливиот во најмала рака и во многуте е неверен. Лк.16: 10

43. Нека секој човек биде брз да слуша, бавен да зборува и бавен да се гневи. Јаков 1: 19

44. Ако некој знае да прави добро, а не го прави – грев нему. Јак.4: 17

45. Од што е поразен некој на тоа роб станува. 2Петрово2: 19

46. ​​Ако е можно доколку тоа зависи од вас, живејте во мир со сите луѓе. Рим.12: 18

47. Не  оставај да те победи злото,  победи го со добро. Рим.12: 21

48. Кој не работи – да не јаде. 2Солун 3: 10

49. Среброљубието е корен на секакви зла. 1 Тимотеј 6: 10

50. Избегнувај глупави дискусии, расправии и кавги. Тит3: 9

 

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *