Како добрината не прави роднина на Бог?

Една студена вечер за време на Божиќните празници, мало момче, шест до седум години, стоеше пред голем излог од продавница.

Детето немаше чевли и беше облечено во вистински партали. Една млада жена која минуваше го забележа детето и го прочита копнежот во светло сините очи.

Таа го зеде детето за рака и го одведе до продавницата. Му купи нови чевли и цел комплет топла облека.

Двајцата излегоа на улица, а жената се сврте кон детето со следниве зборови:

Сега можете да си одиш дома и да уживаш во празникот.

Момчето ја погледна и ја праша:
Дали си Бог, госпоѓо?”

Таа се насмевна на него и одговори.
„Не, синко, јас сум само едно од Неговите деца“.

Момчето малку размисли и рече:
„Знаев дека мора да сте роднини“.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *