Психолозите предупредуваат:Овие 5 фрази никогаш не им ги кажувајте на вашите деца“

Доколку сте родител, треба да знаете дека на своите деца некои работи не треба никако да им ги кажете бидејќи ќе влијаат на нивниот развој и живот.

Многу е важно да водите сметка бидејќи тие утре ќе бидат огледало на вас.

Прва реченица која никако не смеете да му ја кажете на своето дете е: “Ти си безвреден, не те бива за ништо.“ бидејќи на овој начин ја убивате нивната амбиција и нивните бродови ќе почат да тонат.

„Ти ме разочара“ е честа реченица која родителите им ја зборуваат на своите деца и тоа секако е голема грешка. Решете ги дилемите со разговор а не со вакви реченици.

„плачењето е за слабаци“  оваа реченица никако не треба да ја постават родителите. Научете ги децата и пуштете ги да имаат емоции бидејќи тоа е единственото вредно што го носат со себе.

„Ништо не правиш како што треба, секогаш нешто расипуваш“ и „големите момчиња и девојчиња не се плашат“ – психолозите тврдат дека мора исклучиво да се избегнуваат.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *