Колач со бадеми

Потребни ви се:

2 шолји сенаменско брашно

1 шолја сецкани бадеми

200гр интегрален шеќер

1 лажичка хималајска сол

125мл масло ( ½ шолја)

375мл соја млеко  (1 ½ шолја)

За превливот од јаготки потребни ви се:

450гр свежи или смрзнати јаготки

3 лажици јаворов сируп

½ лажичка екстракт од ванила

1 лажица сок од лимон

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180°С

Во сад измешајте брашно, бадеми, шеќер, сол, па потоа додадете ги маслото и млекото. Мешајте додека не се добие хомогена смеса. Тавчето намачкајте го со масло а потоа посипете го со малку брашно (за да не се залепи тортата). Истурете ја смесата во тавчето, и растресете ја за да биде со еднаква висина насекаде, а потоа печете околу 40-45минути во загреана рерна. Преливот подгответе го така што ќе ги измешате сите состојки и ќе оставете смесата да проврие 5 минути. При послужување прелијте го парчето торта со преливот од јагоди.

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *