6 комбинациии богати со железо без употреба на месо!

Ако размислувате да не јадете месо или црвено месо, сигурно размислувате дали ќе го снабдите вашето тело со железо. Секако, и растенијата исто така го содржат овој минерал но не  е многу апсорблив. Само 2% до 20% од железото ќе го најде својот пат од вашиот дигестивен систем до крвта, споредено со 15% до 35% од железото од животните.

Но за среќа, има едноставно решени: само додаете витамин Ц во вашиот оброк. Тоа ќе поттикне целата вредност на железо во вашето тело да се апсорбира многу повеќе.

Подоле се шест растенија богати со железо, секое во пар со овошје или зеленчук богато со витаминот Ц. Но не мора да останете на овие примери, можете да си комбинирате повеќе варијанти.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *