Среќата доаѓа од Давање и Помагање ,а не од Купување и Дотерување!

Материјализмот не води кон благосостојба, но алтруизмот го прави тоа.
Толку многу од нас се стремат толку напорно за материјален успех што можеби мислите дека постои јасна врска помеѓу богатството и среќата. Медиумите и нашите влади нè охрабруваат да веруваме во тоа, затоа што тие треба од нас да продолжат да заработуваат и да трошат за да го зајакнеме економскиот раст. Од училиште па натаму, научивме дека долгорочната благосостојба потекнува од достигнување и економски просперитет – од „правење“, акумулирање на сè повеќе богатство, достигнувања и успех.

Како резултат на тоа, станува збор за шок за многу луѓе да научат дека не постои директна врска помеѓу богатството и благосостојбата. Откако ќе се задоволат нашите основни материјални потреби (т.е. откако ќе се увериме за редовна храна и соодветно засолниште и основен степен на финансиска сигурност), богатството има занемарлив ефект врз благосостојбата.

На пример, студиите покажаа дека, генерално, добитниците на лотарија не стануваат значително посреќни отколку порано, и дека дури и екстремно богатите луѓе – како милијардерите – не се значително посреќни од другите.

Студиите покажаа дека американскиот и британскиот народ сега се помалку задоволни отколку што биле пред 50 години, иако нивното материјално богатство е многу поголемо. На меѓународно ниво, се чини дека постои корелација помеѓу богатството и благосостојбата, делумно затоа што има многу земји во светот каде основните материјални потреби на луѓето не се задоволени. Но, оваа корелација не е јасна, бидејќи побогатите земји имаат тенденција да бидат политички стабилни, помирни и демократски, со помалку угнетување и поголема слобода – сите тие самите се важни фактори за благосостојба.

Па, зошто вложуваме толку многу напори за стекнување богатство и материјални добра? Можете да го споредите со човек кој постојано тропа на врата, иако му се кажува дека лицето што го бара не е дома. ‘Но, тој мора да биде таму!“, Вика тој и се качува за да ја истражува куќата. И се враќа во куќата неколку минути подоцна, за да затропа повторно. Барањето благосостојба преку материјален успех е исто толку ирационално како и ова.

Благосостојба преку давање
Ако ништо друго, се чини дека постои врска помеѓу нематеријализам и благосостојба. Додека поседувањето богатство и материјални добра не води кон среќа, нивното давање го прави тоа. Дарежливоста е силно поврзана со благосостојбата. На пример, студиите за луѓе кои практикуваат волонтирање покажаа дека имаат подобро психолошко и ментално здравје и зголемена долговечност. Откриено е дека придобивките од волонтирањето се поголеми отколку вежбањето или посетувањето верски служби – всушност, дури и поголеми од откажувањето од пушење.

Друга студија открила дека, кога на луѓето им била дадена сума пари, тие добиле поголема благосостојба ако ги потрошиле на други луѓе или давале подароци, наместо да трошат за себе. Ова чувство за благосостојба е повеќе од само да се чувствуваме добро за себе – тоа доаѓа од моќно чувство за поврзаност со другите, емпатична и сочувствителна трансцеденција на разделбата и на нашата сопствена самоцентричност.

Всушност, парадоксно, друга студија покажа дека ова е еден начин на кој парите всушност можат да донесат среќа: ако ги подарите парите што ги заработувате. Ова истражување – од Дан, Гилберт и Вилсон – исто така покажа дека парите веројатно ќе донесат среќа е тоа што ги трошите на искуства, отколку на материјални добра.

Значи, ако навистина сакате да ја подобрите вашата благосостојба – и се додека вашите основни материјални потреби се задоволени – не обидувајте се да соберете пари на вашата банкарска сметка и не се поврзувајте е кон материјалните добра што не ви се потребни. Бидете повеќе дарежливи и алтруистички – зголемете ја сумата на пари што им ја давате на потребите на луѓето, посветете повеќе време за волонтирање или поминете повеќе време да им помагате на другите луѓе, или да се однесувате пољубезно кон сите околу вас. Игнорирајте ги пораките за „среќа значи потрошувачка“ со коишто сме бомбардирани во медиумите.

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *