Родителите кои подигаат “добри“ деца ги прават овие 5 работи – откриваат психолозите на Харвард!

 Во ера на технологија, можеме да видиме дека  е малку поразлично да одгледуваш деца отколку пред  iPOD, iPHONE, компјутери, интернет, и сите останати додатоци кои ги имаме. Децата си играа надвор. Си играа топка на тревата. Си играа карти наместо видео игри. Децата си играа надвор додека уличните лампи не се запалеа и тогаш знаеја дека треба да влезат внатре. Сега ги воспитуваме децата многу поразлично отколку пред дваесет триесет години.Но, можеби време е да се вратиме на темелите.

Сега  е нова доба. Децата уште кога ќе се родат им се дават технички апарати да ги забавуваат. Но што пропуштаме? Психолозите од Harvard University направиле истражувања за тоа кои се добро прилагосливи деца во сите времиња.. Тие заклучиле дека постојат неколку елементи кои се уште се многу основни.

ОВДЕ СЕ 5 ТАЈНИ ЗА ВОСПИТУВАЊЕ НА ДОБРО ДЕТЕ, СПОРЕД ПСИХОЛОЗИТЕ НА ХАРВАРД:

1. ПОМИНУВАЈТЕ ВРЕМЕ СО ВАШИТЕ ДЕЦА.

Ова е едноставен предлог. Но, живееме во стресни времиња кога сме на 24/7 преку технологија, работа и бомбардирани со зафатен живот обидувајќи се да останеме во живот.  Ние сме навикнати на зависноста да се ставиме таму. Полесно е да се даде на детето играчка или Xbox конзола за да биде зафатен.

Поминувањето време со вашите деца значи се да оставите настрана, читањето книга, телефон, некоја работа…Во наједностваен термин, значи да се поврзете со детето лице-в-лице. Овие работи децата ќе ги памтат. Тие ќе заборават што сте им купиле. Тие само сакаат да поминат квалитетно време со своите најмили.

2. ЗБОРУВАЈТЕ ОТВОРЕНО СО ВАШИТЕ ДЕЦА.

Според истражувачите на Харвард, “Иако повеќето родители и воспитувачи велат дека грижата за нивните деца  е главен приоритет, често децата не ја слушаат таа порака”.

Се враќаме на поминување време за да дознаете што се случува во животот на вашето дете. Проверете со наставниците, тренерите, воспитувачите и негуватели. Проверете дали има промени во нивното однесување. Овозможете му на вашето дете да се чувствува удобно да може да разговара со вас за се. Вашето дете има потреба да слушне дека тој/таа е топ приоритет во вашиот живот. Не е доволно само тоа д аим го покажете со давање нешта, да ги чувате и храните. Децата имаат потреба од признавања преку зборови. Зборовите се важни. Поканете ги да седнат и да раскажуваат за училиштето, домашната работа, пријателите и т н .

3. ПОКАЖЕТЕ МУ НА ВАШЕТО ДЕТЕ КАКО ДА ГИ РЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ БЕЗ ДА СЕ НЕРВИРА ЗА РЕЗУЛТАТОТ

Еден од најголемите дарови кои можете да му ги дадете на вашето дете е да му дадете на вашето дете способност како да анализира и решава проблеми. Покажете му доверба  на вашето дете да донесува одлуки за себе. Вие не можете да ги решавате нивните проблеми целото време.здраво е да им го покажете светот преку нивните очи. Постигнувањата се важни и да ги научите да бидат одлучни да го прават тоа што го сакаат и да го завршат е добра насока од ваша страна.

Сакате да помогнете да го подигнете вашето дете да стане продуктивен возрасен човек. Дозволете му да дојде до вас и да ги сподели своите проблеми и да ги водат кон  правење најдобри можни избори. Тешко е да се тргнете назад како родител и да го гледате вашето дете да направи грешка. Но,тоа е дел од учењето . Сакате тие да бидат среќни за она што го направиле, а не само за да ве направат среќни како родител.

Рик Вајсбур, кој ја спроведе студијата, вели: “Ние сме хипер-фокусирани на среќата на нашето дете. Не бев изненаден што среќата беше рангирана на највисоко ниво, но бев изненаден што постигнувањето беше толку рангирано “. Дали ги притискаме нашите деца да се фокусираат само на успехот? “Притисокот во постигнувањата може да има многу негативни резултати”, вели Weissbourd, кој е ко-директор на проектот “Изработка на грижа”. “Загрижен сум дека тоа ги прави децата помалку среќни”.

4. РЕДОВНО ПОКАЖУВАЈТЕ МУ БЛАГОДАРНОСТ НА ВАШЕТО ДЕТЕ.

Истражувачите велат дека “студиите покажуваат дека луѓето кои се навикнуваат на навика да  изразат благодарност се со поголема веројатност да бидат корисни, дарежливи, сочувствителни и простувачки – и тие исто така имаат поголема веројатност да бидат среќни и здрави”. Родителите треба да им  дадат на својоите деца задолженија, а потоа да им изразат колку се благодарни за нивните достигнувања. Важно е децата да видат дека благодарноста е извонреден подарок. Секогаш кога ќе направат нешто, ќе ги почитуваат и ќе ги признаат за нивниот настап. Психолозите од Харвард сметаат дека родителите даваат пофалба само за “невообичаени дела на добрина”.

Како родители, нашите должности се да ги научиме нашите деца да бидат сочувствителни и сочувствителни кон другите. Децата учат со пример. Однесете ги во бездомни засолништа. Изложувајте ги на други кои не се во иста социјална класа. Дозволете им да видат колку се среќни имаат што имаат дома. Бидете отворени со нив. Бидете благодарни за малите дела што ги извршуваат, кои немаат никаква врска со училиштето или работата. Помагањето на другите не е само да им се даде шанса да бидат неверојатни возрасни, туку да се отстранат предрасудите на нетолеранцијата и разликите. Се започнува дома.

5. УЧЕТЕ ГИ ВАШИТЕ ДЕЦА ДА ЈА ГЛЕДААТ ПОГОЛЕМАТА СЛИКА.

Ова не враќа да им се покаже благодарност. Нека вашето дете го доживее светот преку сочувство. Истражувачите велат дека “скоро сите деца сочувуваат и се грижат за мал круг на семејства и пријатели”.

Научете го вашето дете да биде добар слушател, да комуницирате без употреба на технологија, да бидете сочувствителни кон другите надвор од нивното семејство, и да не судите некој врз основа на нивната религија или националност. Ние сме во клучните времиња на човечките достигнувања и оваа нова генерација има способност да биде одлична во менувањето на нашиот свет. Изложувањето на вашето дете на различни култури помага да се развие исполнет, љубезен и среќен човек.

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *